Vinkkejä huuliharpun ostoon

Vaikka oikean harpun valinta on pääosin makukysymys, kannattaa silti satsata hyvään huuliharppuun. Hyvän harpun saa noin 20-40 eurolla. Luotettavia kokeneita huuliharppuvalmistajia ovat muun muassa Hohner, Suzuki, Seydel ja Hering. Tosin nekin valmistavat myös halpoja alle 10 euron malleja. Halvan harpun huonot puolet ovat niiden laadun epätasaisuus ja huono ilmatiiviys. Jos ilmaa menee ”hukkaan” puhaltaessa tai imiessä, niin sointi on tukkoinen ja soitettavuus hankalampi. Muun muassa taivutuksien tekeminen on vuotavalla harpulla hankalaa. Käytännössä huonon huuliharpun ostaminen voi karkoittaa aloittelevan soittajan innostuksen heti alkuunsa. Hyvään soittimeen kannattaa siis sijoittaa vähintäänkin se 20-40 euroa.

Uutta huuliharppua valitessa kannattaa tarkistaa, että sen kuoret on kiinnitetty ruuveilla eikä nauloilla. Ruuvikiinnitteiset kuoret saa irroitettua ja kiinnitettyä takaisin kätevästi, joka mahdollistaa huuliharpun huoltotoimenpiteet ja pidentää siten soittimen käyttöikää. Esimerkiksi Hohnerin Marine Band Classic -mallin kuorissa ja kielilaatoissa on naulakiinnitys, joka hankaloittaa soittimen huoltamista.

Diatoninen huuliharppu on se 10-reikäinen myös ”bluesharppu”-nimellä kulkeva pieni soitin. Soittimen keskiosan eli kamman materiaali on useimmiten joko puuta tai muovia. Kamman materiaali on pitkälti makuasia. Puu tietysti reagoi enemmän kosteuteen ja saattaa ajan kanssa hieman elää muodoltaan.

Muun muassa seuraavat mallit ovat mielestäni oivia vaihtoehtoja aloittaa soittoharrastus:

Suzuki Bluesmaster

Suzuki Manji

Hohner Special 20

Hohner Golden Melody

Hohner Blues Harp MS

Seydel Session

Seydel Solist Pro

Uutta harppua ostaessa kannattaa myös huomioida niiden sävellaji. Suurin osa internetistä löytyvistä huuliharppuharjoituksista on laadittu C-sävellajin huuliharpulle. Hieman matalammat G- ja A-sävellajin huuliharput ovat myös miellyttäviä soittimia aloittaa. Käytännössä kuitenkin itse suosittelen ostamaan ensimmäiseksi C-sävellajin huuliharpun. Suurin osa tämän huuliharppusivuston harjoituksista on laadittu C-sävellajin huuliharpulle.