Muut soittimet

Huuliharppukoulu Janne Ojajärvi tarjoaa opetusta myös soittimille pitkähuilu ja munniharppu. Tiedustelut soittotunneista tästä linkistä.

Mikä on pitkähuilu?

Pitkähuilu on perinteinen suomalainen yläsävelhuilu. Soitin on puhalluspäästä suljettu ja loppupäästä avoin huilu, jossa ei ole sormiaukkoja. Huilulla on perinteisesti ollut useita eri kutsumanimiä. Suomessa sitä on kutsuttu mm. lötköksi, pajuhuiluksi, pajupilliksi, kävelykepiksi, leppäpilliksi, soropilliksi, putkipilliksi, yläsävelhuiluksi, luonnonsävelhuiluksi ja pitkähuiluksi. Tällä sivustolla kutsun sitä pitkähuiluksi, johtuen termin laajasta vakiintumisesta suomalaisen kansanmusiikin kentällä.

Lisää tietoa ja itseopiskelumateriaalia pitkähuilusta tarjoaa Janne Ojajärven laatima kattava pitkähuilusivusto: www.overtoneflute.fi.

Opetuksen sisältö: Pitkähuilun (overtone flute, sälgflöjt, seljefløyte, pikkvile, kalyuka) soittoa vasta-alkajille ja pidemmälle harrastuksessa edenneille.

Mikä on munniharppu?

Munniharppu lienee yksi maailman vanhimmista ja levinneimmistä soittimista. Soittimesta on yleisessä käytössä myös nimitykset jew’s harp ja jaw harp. Myös mouth-harp -nimeä kuulee käytettävän. Suomessa soitinta on kutsuttu munniharpun lisäksi nimillä märistysrauta ja suuharppu. Vanhimmat Suomesta löydetyt märistysraudat ajoittuvat keskiajan lopulle, 1400-1500 -luvuille. Kolme vanhinta munniharppua on löydetty Kuusiston linnan raunioista. Kuten muutkin Suomesta löydetyt munniharput, ne on valmistettu raudasta.

Munniharppuja

Opetuksen sisältö: Munniharpun soittoa vasta-alkajille ja pidemmälle harrastuksessa edenneille. Opetuksen aihealueita: Hengitystekniikka, yläsävelien kuuleminen, soittotekniikka, yläsävelasteikko, kurkunpään sulkeminen, rytmit, korut, palleavärinä, munniharpun huolto ja viritys, harjoitukset, ohjelmisto (perinnekappaleet norjasta, suomesta, ruotsista ja virosta, sekä sävelletyt kappaleet), jne.

Kurkkulaulu
Opetuksen sisältö: äänenkäytön perusteita, sointivärin hallintaa, tuen hallintaa, yläsävellaulu, höömei, sygyt, kargyraa.
Usein kysytyt kysymykset

En omista pitkähuilua tai muutakaan yläsävelhuilua. Mistä sellaisen voi ostaa?

Täältä löytyy koostamani ohjeistus pitkähuilun hankintaan: https://overtoneflute.fi/mika-on-pitkahuilu/pitkahuilun-hankinta/

En omista munniharppua. Mistä sellaisen voi ostaa?

Munniharppuja voi ostaa mm. täältä verkkokaupasta. Hyvä soitin on mm. Sclütter-merkkinen munniharppu esim. D-sävellajista: www.mouthmusic.com
tai täältä: www.danmoi.com
Asiasanat: pitkähuilukurssi pitkähuilunopetus pitkähuilunsoitonopetus pitkähuilu munniharppuopetus munniharpunsoitonopetus munniharppukurssi munniharpunopetus kurkkulauluopetus kurkkulaulukurssi