Harpboxaus

Harpboxaus (engl. harpboxing) on huuliharpunsoiton ja beatboxauksen yhdistelemistä. Sekä beatboxauksessa, että huuliharpunsoitossa ilma virtaa keuhkoihin sisään ja ulos, joten niiden ääniä on mahdollista sulauttaa yhteen joko vuorottelemalla tai samanaikaisesti.

Aluksi kannattaa opetella perusteet haltuun erikseen huuliharpulla ja beatboxaamisella (ainakin pari soundia). Yksinkertainen harpboxaus voi sisältää esimerkiksi huuliharpun imusoinnun ja parin beatboxaus-soundin vuorottelua.

Tässä pari esimerkkisoundia.

Bassorumpusoundi (bass drum, BD) tuotetaan useimmiten suusta ulospäin suuntautuvalla ilmavirralla, mutta myös sisäänhengitykseen perustuvia bassorumpusoundeja on onnistuttu tuottamaan. Soundi jäljittelee polkimella poljetun bassorummun soundia. Hyvä kirjain muodostettaessa erästä bassorumpusoundia (kutsuttakoon sitä vaikka nimellä BD1) uloshengityksellä on [p]. Soundista olisi hyvä saada mahdollisimman pyöreä ja suuri. Lisäksi selkeä soundin attack eli aluke tuo siihen erottuvuutta. Ilma purkautuu ulos poskista kielen levätessä suussa alhaalla. BD1-soundissa alahuuli liukuu p-konsonanttia tuottaessa nopeasti pois ylähuulen päältä. Ilmakanava on avoinna konsonanttia tuottaessa.

Virvelurumpua (snare, SN) kapulalla lyötynä imitoiva soundi. Tavoiteltava soundi olisi bassorumpusoundia korkeampi. Eräs virvelisoundi (kutsuttakoon sitä tässä nimellä SN1) tuotetaan sisäänpäin kulkeutuvalla ilmavirralla. Luonteva kirjainyhdistelä on [k]. Soundissa ”rimshot” jäljitellään virvelirummun rimaan kapulalla lyöntiä. Se tuotetaan sanomalla kurkku suljettuna [k] eli tavallaan sanotaan se kurkulla samaan aikaan kun ilmareitti keuhkoihin on suljettu.

Tässä esimerkkivideo, jossa vuorotellaan ”Paddy Richter”-viritteisellä C-harpulla ja beatboxauksen soundeilla BD1 ja SN1. Kertaalleen tulee myös soundi rimshot.

Harpboxauksesta löytyy runsaasti videoita YouTubesta, joita imitoimalla voi harpboxausta opetella itsekseen. Tässä muutama kuunteluvinkki harpboxauksen maailmaan:

Yuri Lane
Moses Concas
Brandon O. Bailey
Jantso Jokelin
James Anderson

Tässä lisäksi linkki, jossa Brandon O. Bailey opastaa harpboxauksen maailmaan: https://www.youtube.com/watch?v=fNOXi4Fuftw

Harpboxauksen voi myös yhdistää muihin terveellisiin harrastuksiin: