Kielen vaihtaminen

Kuten kaikkien soittimien kielet, myös huuliharpun kielet kuluvat lopulta loppuun. Kun huuliharpun kielet ovat tiensä päässä ne saattavat laskea soivaa virettään nopeasti tai sitten vain lakata soimasta. Jos kieli ei enää soi voi tosin syynä olla myös moni muu asia mm. kosteuden kertyminen kielen päälle tai roskan juuttuminen kielen ja kieliaukon väliin. Jos kielen vire ei nouse vaikka sen kärkeä viilataan päältä, on kieli todennäköisesti jo käyttökelvoton.

Kielen vaihtamiseen sisältyy muutamia eri vaiheita. Osa vaiheista vaatii erikoistyökaluja, joiden tyyppi riippuu huuliharpun merkistä. Kielten vaihto on monimutkaisempaa ja hankalampaa huuliharpuilla joiden kielilaatat on kiinnitetty ruuvien sijaan nauloilla kampaan. Tässä muutamia merkkikohtaisia videoita:

Ceydelin kielenvaihtosetti: http://www.thomann.de/fi/ca_seydel_soehne_toolset_basic.htm

Hohner-merkkiset blues- ja kromaattiset harput: https://www.youtube.com/watch?v=-fVReyQfwA8

Poranterä, "Tap"-työkalu, “star-nut spanner”, "de-riveting”-työkalu, "universal holder" ja ruuvimeisseli. Ylhäällä vaihtoruuveja ja vastakappaleita.

Poranterä, ”Tap”-työkalu, “star-nut spanner”, ”de-riveting”-työkalu, ”universal holder” ja ruuvimeisseli. Ylhäällä vaihtoruuveja ja vastakappaleita.

Hohner myy huuliharpuilleen suunnattua kielenvaihtosettiä. http://www.thomann.de/fi/hohner_harmonica_in_workshop_toolkit.htm

Vaihtokieliä

Vaihtokieliä

Ohjeet vaiheittain kielen vaihtoon bluesharpulle käyttäen Hohnerin kielenvaihtosettiä:

(Vastuu oheisten ohjeiden soveltamisesta käytäntöön on lukijalla)

Irrota ensimmäiseksi huuliharpusta kuoret ja kielilaatat. On suositeltavaa käyttää jonkinlaista pientä lokerikkoa jotta ruuvit pysyvät tallessa.

Sitten asennetaan pienempi pää “de-riveting”-työkaluun. Isompi pää on tarkoitettu muoviläppien rei’ittämiseen, joten älä käytä sitä nyt.

Aseta “de-riveting”-työkalu vanhan kielen kannan päälle. Työkalun pitäisi sopia hyvin vanhan kielen kannan päälle.

Aluksi purista työkalua sen verran että se “lukittuu” paikalleen ja sitten purista lujasti, jolloin vanhan kieli ja sen naula/ruuvi irtoaa.

Irrotettu kieli ja sen naula/ruuvi

Seuraavaksi asenna “reamer”-työkalu “universal holder”-työkaluun tarpeeksi tiukasti. Reameria käytetään suurentamaan sopivan kokoiseksi kielilaatassa olevaa aukkoa johon uuden kielen ruuvi tulee.

HUOM! Reameria käytetään tässä vaiheessa niin että se ulottuu kielilaatan reiän puoliväliin asti, ei pidemmälle (koska muuten reiästä tulee liian suuri).

Pyöritä ja työnnä reameria syvemmälle reikään kunnes se on pituudeltaan puolivälissä sisällä.

Sitten kaiverretaan kierteet juuri suurennettuun reikään käytämällä 1,4mm “tap”-työkalua. Tässä vaiheessa on tärkeää että kaiverrus tapahtuu mahdollisimman tarkasti kohtisuoraan kielilaattaa kohti, jotta kierteet eivät kaiverru vinoon. Muutaman kerran joudut pyörittämään tap-työkalua lujasti, mutta sen jälkeen sen pitäisi pyöriä kierteissä kevyesti ja vastapäivään pyörittäessä sen pitäisi tulla reiästä ulos.

Seuraavaksi hienonnetaan reiän reunat toiselta puolelta kielilaattaa (eli siltä puolelta josta reamer-työkalu ei mennyt sisään vaan tuli ulos) poranterällä (sisältyy Hohnerin kielenvaihto-settiin). Älä paina liian kovaa ettei reiän muoto muutu.

Seuraavaksi ruuvataan ruuvi kielilaattaan. Tässä voit käyttää apuna “universal holder”-työkalua, johon voit kiinnittää ruuvin ja kiertää sitä sisään reikään muutama kierros.

Ruuvi kiinni kielilaattaan. Tällä työkalulla ei tarvitse vielä kiristää ruuvia.

Ruuvi kiinni kielilaattaan. Tällä työkalulla ei tarvitse vielä kiristää ruuvia.

Kiinnitetty ruuvi

 

 

Ruuvin kiristäminen tapahtuu ruuvimeisselillä.

Ruuvin kiristäminen tapahtuu ruuvimeisselillä.

Seuraavaksi asennetaan “reamer” taas “universal holderiin” ja suurennetaan vaihtokielen reikää sopivan suureksi. Vaihtokieliä voi tilata mm. Hohnerin csshopista (http://www.hohner-cshop.de/en/Harmonica/). Nyt reamerin pitää antaa päästä sisään reikään koko pituudeltaan. Tässä voi kestää jokunen minuutti. Pyörittämällä ja työntämällä reameriä kielen reikään se lopulta työntyy koko pituudeltaan sisään ja suurentaa reiän sopivan suureksi.

Seuraavaksi hienonnetaan kielen suurennetun reiän toinen aukko (eli se josta reamer tuli ulos) poranterällä. Älä paina liian kovaa ettei reiän muoto muutu.

Seuraavaksi asetetaan uusi kieli kielilaatan uuden ruuvin päälle.

Sitten pitäisi saada ruuvin pieni vastakappale kierrettyä ruuviin. Voit käyttää siinä apuna “star-nut spanner”-työkalua. Poimi vastakappale ensin sormeesi ja aseta sitten spanneriin ja käännä spanner niin ettei vastakappale tipahda pois.

Seuraavaksi ruuvataan vastakappale kiinni ruuviin niin että se kiinnittää kielen kielilaattaan. Ruuvaus kannattaa tehdä niin että pitelet kielilaattaa ylösalaisin ja pitelen sormella kiinni uudesta kielestä että se pysyy suorassa. Kiristä tarpeeksi tiukasti. Hohnerin mukaan ylikiristäminen ei ole mahdollista, joten kiristyksen saa tehdä kunnolla.

Seuraavaksi uusi kieli täytyy säätää keskelle, kunnes se soi häiriöttä. Tähän voi käyttää rakotulkkia. Myös sen kielikulma ja vire täytyy säätää sopiviksi (kuvassa säädetään eri kieltä).

Lähteet:

Hohnerin kielenvaihto-opasvideo. https://www.youtube.com/watch?v=-fVReyQfwA8. Katsottu 26.3.2017.

Jouko Kyhälä. 2007. Huuliharpun taipuisat kasvot. Kirjallinen työ: Vaaksan matkalla – diatonisen huuliharpun uudet mahdollisuudet. (Tohtorityö)

Janne Ojajärvi. 2011-2016. Muistiinpanot käytännön opetustyöstä.