Huuliansatsi

HUULIANSATSI (engl. lipping tai pucker)

Huuliansatsi eli huulitekniikka on tekniikka jossa ilma ohjataan haluttuun reikään huuliharpussa pelkästään huulien avulla. Siinä muodostetaan huulilla pieni aukko, josta ilma mahtuu kulkemaan vain yhteen reikään kerralla. Tällä tekniikalla soittaessa on mahdollista käyttää taivutustekniikoita sujuvasti. Huuliansatsin heikkouksia taas on se, että pariäänien soitto ei ole mahdollista huulitekniikalla eli esim. 3- ja 5- reikien soitto samaan aikaan ilman 4-reikää. Tämä on mahdollista käyttämällä kieliansatsia.

huuliansatsi

Huuliansatsi

Huuliansatsissa muotoillaan huulien väliin aukko, kuitenkaan huulia paljoa jännittämättä. Huulia ei siis työnnetä eteenpäin vaan pyritään pitämään ne rentoina. Soitin asetetaan huulien väliin. Hyvässä huuliansatsissa huuliharppu on yllättävänkin syvällä huulien välissä. Huuliharpun pitäisi olla kosketuksissa huulien sisäpinnan kostean osan kanssa. Suun tulisi olla jotakuinkin niin auki, että hampaiden väliin jää reilu senttimetri tilaa. Huulien asento on aika lähellä sitä kuin joisit pillillä joka osoittaa alaviistossa olevaan juomalasiin.

Huulien tulisi olla kontaktissa huuliharpun kanssa mahdollisimman ilmatiiviisti. Sointi on sitä kiinteämpi mitä vähemmän ilmaa pääsee vuotamaan reiän ohi. Vuotava sointi saattaa tosin myös johtua soittimen säädöistä esim. kielikulman suuruudesta. Ylähuuli asettuu hyvässä ansatsissa reilusti huuliharpun yläkannen päälle.

Yksittäisten sävelien soitto saattaa tuntua aluksi hankalalta, mutta helpottuu jo muutaman harjoitushetken jälkeen. Harjoittelun avuksi kannattaa valita jotain tuttuja ja yksinkertaisia kappaleita esimerkiksi lastenlauluja.